Angajații APIA Sălaj și-au primit salariile reduse

Salariații  Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Sălaj și din alte 41 de centre teritoriale naționale se simt, în continuare, profund nedreptățiți de scăderile salariale cauzate de ilegalitățile ce se fac prin încadrările diferite ale celor de la centru (APIA București) față de cei din teritoriu, deși, spun ei, toți fac aceeași muncă. A fost sesizat în acest sens și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Între timp, salariații acestei instituții se confruntă cu cea mai mare rată de mortalitate din cauza stresului profesional. În doar zece zile, patru angajați APIA din țară au murit din cauza surmenajului, unul dintre ei luându-și viața în urma problemelor pe care le întâmpina la locul de muncă.

Salariații Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură APIA Sălaj sunt, în continuare, revoltați pentru faptul că Ministerul Agriculturii a ignorat aproape toate cerințele pe care ei, alături de angajații din celelalte 41 de centre teritoriale din țară, le-au formulat în ultimele luni ale anului trecut. Cerințe pe care le consideră firești și legale și care nu erau legate de solicitări privind creșteri salariale, ci de încadrare pe aceeași grilă de salarizare cu lucrătorii din APIA București. Nici protestele spontane, solicitările nenumărate trimise în Parlament, Guvern, Ministerul Agriculturii, nu au avut vreun efect astfel încât, spun angajații, discriminarea continuă. Salariile au scăzut cu diferite procente, începând de la 5 la sută până la 15, chiar 20 la sută pentru funcțiile mai mari. Problema – spun angajații – nu este neapărat faptul că salariile au scăzut, ci nedreptatea care li se face tuturor angajaților din teritoriu și anume faptul că acești angajați sunt încadrați în deja celebra “Anexă 8” pe funcții teritoriale, și nu pe funcții de stat, așa cum sunt încadrați angajații APIA de la București.

“Legea trebuie să fie una pentru toți. Nu înțelegem cu ce suntem mai prejos față de angajații din București, deși muncim, în multe situații, poate chiar mai mult decât ei. Acestora nu doar că nu le-au fost scăzute salariile, însă vor crește, an de an, până în 2022, în timp ce noi rămânem blocați din acest punct de vedere.

Legea 1/2004 spune clar faptul că “se înființează APIA și cele 42 de centre teritoriale”, pentru ce este necesară această grilă teritorială care, pe deasupra , este și ilegală, venind în contradicție cu ceea ce spune legea. Ca să nu mai amintim de faptul că toate structurile, mă refer la instituții, subordonate Ministerului Agriculturii, toate sunt încadrate pe funcții de stat. Singurii care facem excepție, în mod total discriminator și ilegal, suntem noi a spus Nicolae Brisc, liderul sindical APIA Sălaj și vicepreședinte al Federației pe țară.

În protestele organizate anul trecut, angajații APIA Sălaj s-au plâns de faptul că sunt intimdați și că Ministerul Agriculturii solicită tot felul de liste în care protestatarii să fie nominalizați. “Autoritățile au recurs la o atitudine de intimidare față de angajați, un lucru pe care noi îl considerăm nepermis într-o țară care se dorește a fi democratică și liberă. Nu ne putem întoarce, tolerând astfel de practici, înainte de 1989, atunci când știm bine, acestea se găseau foarte des în cuvintele și acțiunile venite din partea autorităților.

Menționez faptul că plățile se vor efectua în continuare, în regim normal, astfel încât fermierii să nu aibă de suferit de pe urma acestor acțiuni”, spunea liderul sindical sălăjean, Nicolae Brisc, susținut de toți salariații din APIA Sălaj, în urmă cu două luni. Astfel, la sfârșitul anului trecut, într-o adresă trimisă către toate centrele judeţene, directorul general al APIA solicita numele tuturor angajaţilor care au întrerupt lucrul, modalitate de întrerupere a programului şi felul în care a fost afectată activitatea instituţiilor. Nicolae Brisc ne-a declarat că Federația Națională a Sindicatelor APIA din România s-a adresat recent, printr-o plângere, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, urmând calea legală cu alte demersuri în perioada următoare, pentru a sublinia o dată în plus această nedreptate.

 

 

 

 

7 Thoughts to “Angajații APIA Sălaj și-au primit salariile reduse”

  1. Anonim

    O să plece oamenii pe rupte din APIA. Cas bani puțini şi mult de lucru. Vor să meargă să lucreze la privat să arate ce pot!

  2. Anonim

    Salariile au fost tăiate la APIA deoarece erau scandalos de mari. De ce nu se publică cât sunt salariile acum, după tăiere ? Aud !

  3. platitoru

    Cu drag iti spun: peste 5000 lei in mana pe luna(cinzeci de milioane vechi)!

  4. Gică

    Nesimțiti ordinari.Pe langa ca numa stau ,au pretentii,leprele.Mars la lucru putorilor!

  5. Anonim

    La APIA practic salariile sunt mai mici decat in administratie, Finante, Protectia Consumatorului, AFIR, Directia Veterinara, Politie, etc, etc in conditiile in care munca este foarte grea. Dinafara lucrurile se vad roz!!!. Angajatii APIA aduc bani europeni in medie 50000 de euro/angajat/luna. Sunt putini?

  6. Anonim

    Olguta si PSD-ALDE a creat mari nedreptati cu legea salarizarii. A dat unde nu trebuia si a taiat de unde nu trebuia. E simplu : vedeti grilele de salarizare pe categorii profesionale in tarile membre UE si raportati la Romania. Vedeti cat ia profesorul, doctorul, functionarul din administratie, politistul, ofiterul din armata, functionarul din institutiile care gestioneaza fonduri europene si aplicati la conditiile Romaniei!!! Asa trebuia sa faca Guvernul !!!

  7. Anonim

    Apia nu aduce nici un ban in Romania. Taranii şi fermierii aduc bani una România! Fara tarani Apia se inchide.

Leave a Comment